Upptäck Verona

Verona ligger vackert belägen i närheten av Gardasjön, precis vid floden Adige. Det är en gammal kulturstad som också varit en knutpunkt mellan de norra och södra delarna av Italien. Nu för tiden är det en härligt aktiv stad med mycket att se och uppleva.

DET HISTORISKA VERONA

Många känner till Verona tack vare den vackra historian om Romeo och Julia. Det var här han stod under hennes balkong och förklarade sin eviga kärlek. Än idag kan du besöka den balkong där Julia bodde, eller i alla fall den familj som sägs ligga till grund för pjäsen. Du kan till och med gifta dig här om du betalar en slant. Mer romantiskt än så är det svårt att få.

I Verona har du också den gamla amfiteatern, Arena. Det är en mycket stor teater från romartiden som fortfarande är i så gott skick att det alltid hålls konserter och föreställningar här. Även de som inte tycker om den musik som spelas brukar tycka att det ändå är värt biljetten bara för upplevelsen att sitta i en 2000 år gammal teater. Atmosfären är enastående.

Arenan ligger precis vid Piazza Bra, ett mysigt torg där många tycker om att flanera. Det finns flera trevliga små barer och matställen för olika tider på dygnet. Runt omkring ligger det ett antal byggnader från olika epoker i Veronas historia. Det är en väl omhändertagen miljö.

Piazzale Castel San Pietro- slottet som ligger upp på kullen är väl värt ett besök. Du kan gå upp för alla de 400 trappstegen om du vill. Men annars finns det också en linbana som inte kostar mer än ett par euro. Utsikten där uppifrån är enastående, du kan se hela Verona med den slingrande floden och bergen i bakgrunden. Själva slottet är stängt för en längre renovering.

MYCKET ATT UPPLEVA I VERONA

Ett trevligt torg du inte får missa är Piazza delle Erbe. Det har mer karaktär än Piazza Bra, med flera intressanta byggnader runt om. Namnet betyder örternas torg och det här är den gamla grönsaksmarknaden. Du kan köpa frukt och krimskrams i stånden runt omkring, eller bara ta dig en kaffe och se på folk. Byggnaderna runt detta romerska torg är barocka eller medeltida och vackert dekorerade. Statyer och fresker som är värda en lite närmare blick.

Inte så långt från torget ligger Via Mazzini, där du lätt kan tillbringa lite tid med shopping. En fin gågata full av alla sorters designer butiker. Gucci, Louis Vuitton, Sephora och mycket mer. Allt från kläder och väskor till smycken och skor. Naturligtvis ligger det trevliga ställen om du behöver en fika eller en liten paus.

GAMLA, VACKRA KYRKOR

Det är svårt att besöka en stad i Italien utan att ta sig en titt på dess kyrkor. De har en djup betydelse och är del av folkets historia. Verona är inget undantag och det finns många vackra kyrkor du kan besöka. Bland de mest populära hör Basilica San Zeno Maggiore. Utifrån så tycker en del att den ser lite grå ut, förutom det stora, runda fönstret. Men när du väl kommer in är den full av skatter och konstverk. Målningar, fresker, stora bronsdörrar. Det kostar en slant att gå in på vardagarna, och du kan hyra audioguide.

Sant’Anastasia är en annan kyrka som inte ser så mycket ut på utsidan men är helt fantastisk inuti. Bara det välvda taket med sina pelare och målningar är värt ett besök. Mycket av konsten är från medeltiden och fram till 1600-talet. Den har renoverats och en del av inträdesavgiften går till underhåll och restaurering.

MUSEUM I VERONA

Ett av de mest besökta museerna är av naturliga skäl det som antas ha varit Julias hus. Det sägs att du får tur i kärlek om du lägger handen på statyn som står utanför, på dess vänstra bröst. Du kan gå in i huset och ut på balkongen. Det hela är enkelt och egentligen är det ju en på hittad historia, men det kan ändå vara intressant att se huset.

Scavi Scaligeri är en härlig blandning av antika utgrävningar och modern fotografi. Nere i källaren kan du se en gammal romersk gata, samt en del byggnader från samma tid. Men samtidigt hålls det här mycket intressanta utställningar av olika fotografer.

Verona är mest känt som en romantisk stad. Kärlek, konst och musik hittar du i överflöd. Samtidigt är den mycket modern med en härlig framåtanda. Här kan du leva livet och beundra historien på samma gång.

VISA FASTIGHETER TILL SALU