Veneto

Bortom Venedig finns en skattkista

Ingen kan bestrida Venedigs plats som en av världens mest omhuldade och hyllade städer. En gång var denna unika stad på vattnet en Europas mest inflytelserika. Idag besöks den av turister från hela världen.

Men regionen Veneto är rik på upplevelser bortom kanalerna, gondolerna och palatsen. Vi har Podeltats 400 kvadratkilometer stora labyrint av floder. En ren hyllning till naturen och en unik miljö att uppleva i båt, på cykel, till häst, i husbåt eller i kanot. För italienarna är Podeltat nästan mer en livstil än en plats, där dess invånare formats av den dominanta naturen.

Och Venedig är inte den enda staden i Veneto: Verona, Padova, Treviso och Vicenza är alla storfavoriter bland våra italienska città, alla med sina speciella historier att berätta. Vilket resmål är till exempel mer romantiskt än Verona? Här kan man liksom Romeo stå under Julias balkong och blicka upp bland klätterväxter och terrakotta.

I Veneto ligger också en del av Europas vackraste bergskedja, Dolomiterna. Här finner vi bland annat den klassika och fashionabla skidorten Cortina d'Ampezzo, där scener i James Bondfilmen For your eyes only spelades in. Dolomiterna gör intryck året om med skidåkning av toppklass på vintern och hisnande vackra vandringsleder på sommaren. Som för att fullända tavlan: Gardasjön, Alpernas egen spegel, vars östra del ligger i Veneto. Vackra villor, pittoreska badorter och bekväma hotell avlöser varandra längs sjökusten.
Om man inte är nöjd med Gardasjöns glittrande yta erbjuder den adriatiska kusten sammetslen bärnstensfärgad sand längs en sträcka av 117 kilometer.