Padua

Upptäck Padova

Padova eller Padua ligger några mil väster om Venedig uppe i de nordöstra delarna av Italien. Här har det funnits bosättningar sedan långt före Kristi tid. Idag är det en mycket vacker stad med cirka 200 000 invånare. Du kan göra flera fina utflykter härifrån, bland annat ligger den nära Venedig, men samtidigt finns det mycket att göra i själva staden.

VAD DU KAN GÖRA I PADUA

En av världens äldsta botaniska trädgårdar finns i Padua. I många år har den till och med funnits med på UNESCOs lista över världsarv. Dels kan du gå runt i den vackert anlagda trädgården, men det finns även flera intressanta växthus. En del kommer tillbaka mer än en gång under sin vistelse i Padua, så lockande är den botaniska trädgården. På måndagar hålls den dock stängd.

Den historiska gamla delen av Padua är ett måste. Flera små, trevliga marknader och butiker, samt ett antal matställen och barer. Allt detta är inramat av mysiga gränder, torg och imponerande byggnader. Värt ett besök bara för atmosfären. Staden är rik på historia och här känner du av den lite extra.

Bland annat finner du torget Piazza dei Signori här. Det byggdes runt ett klocktorn redan på 1300-talet. Sätt dig gärna ner med en kaffe eller ett glas vin och beundra de vackra medeltida och renässansdetaljerna på byggnaderna runt omkring. Klocktornet står kvar samt kyrkan Sant Clemente. På ena sidan finns en trevlig kolonnad med många butiker. Torget är fullt av liv och rörelse, det finns ofta marknadsstånd och kulturella evenemang just här.

GAMLA FINA KYRKOR

Padua bombades och förstördes tyvärr en hel del under andra världskriget, men flera skatter finns fortfarande kvar. Scrovegni-kapellet hör till de du inte vill missa. Här finns de vackra väggmålningarna av Giotto som han blev färdig med 1305. Både väggar och tak är fulla av hans målningar, som följer olika teman. De fokuserar dock alla på vikten av Maria i kristendomen och människans frälsning. Det är som en explosion av konst och färger, och du behöver en hel del tid för att verkligen ta in det hela.

Paduas katedral är stadens huvudsakliga kyrka och biskopssäte. Den uppfördes till att börja med på 300-talet, men förstördes senare vid en jordbävning. Dagens katedral stod färdig 1754, efter ett par hundra års byggande. Den är stor, elegant och smakfull. De vita väggarna står i kontrast med marmorgolvet som är rött och blått. Pelargångarna gör sitt till för att ge en imponerande känsla där inne. I dopkapellet precis vid sidan av finns det vackra och mycket detaljerade väggmålningar, den här gången av konstnären Giusto de Menabuoi.

DET VACKRA PADUA

Även Padua har sina kanaler och floder som flyter mellan husen. Det finns gångstigar så att du kan följa längs med och njuta av det naturliga landskapet som smälter samman med staden.

I Padua har du även Europas största torg, Prato della Valle. Det är hela 90 000 kvadratmeter stort med ett intressant arrangemang mitt på. Här har du som en liten vallgrav med fyra broar så att du kan gå över in till de centrala delarna där det finns fina fontäner. Runt omkring är det många statyer som visar på berömda personer som varit i Padua, och framför allt då på universitetet. Torget är härligt och fullt med folk på dagtid, men när det blir mörkt är det ännu mer inbjudande.

MUSEER OCH KONST I PADUA

Det två våningar stora museet Palazzo Zuckermann har mycket att visa upp. På den första våningen kan du se en stor samling föremål som kommer från Padua och området runt omkring. Keramik, möbler, smycken och mycket mer. Den andra våningen innehåller en privat samling som tillhörde köpmannen Nicola Bottacin. Här finner du konst, vapen och gamla myntsamlingar.

Padua har länge varit ett säte för utbildning. Dess medicinska museum MUSME är fascinerande och väl organiserat. Det är ett interaktivt museum där du kan tillbringa flera timmar med att utforska både människokroppen, mediciner och instrument som använts inom läkarvården.

Palazzo della Ragione är en gammal byggnad, från slutet av 1100-talet, där du gärna ska gå in. Utifrån är detta rådhus både vackert och imponerande med sina pelargångar. Inuti har du vackra vägg- och takmålningar, statyer och konstverk att beundra. Nicolo Miretto och Stefano da Ferrara är konstnärerna bakom dessa fresker.

VISA FASTIGHETER TILL SALU