Florens - den europeiska renässansens vagga

Regionen Toskanas huvudstad Florens anses vara den europeiska renässansens nav och en av de viktigaste, mest fascinerande och intellektuella städerna, inte bara i Italien, utan i hela Europa.

I Florens finns det många historiskt viktiga platser och många intressanta anekdoter förknippas med staden. Det var romarna som grundade Florens under det första århundradet av deras styre. Mellan 1100-talet och 1500-talet upplevde staden en dramatisk tillväxt.
Konstruktionen av de flesta av Florens alla spektakulära monument, byggnader och landmärken tillskrivs familjen Medici. Än idag är byggnaderna i utmärkt skick och turister från hela världen kommer för att besöka dem och beundra den rika arkitekturen.

Staden är verkligen glamorös och väldigt berömd för sin ytterst rika kulturella, konstnärliga, ekonomiska, finansiella och affärsmässiga historia. Detta var en gång Europas mest välbärgade stad. Numera kallas staden rättmätigt för "medeltidens Aten". Med fantastiska museum, palats, arkitektonisk briljans, kyrkor och en hel tidsålders erfarenhet av konst och kultur är staden verkligen kronan på verket inte bara för Italiens utan för hela Europas historia.

Vad det gäller sightseeing så råder det ingen brist på platser som slår en med häpnad. Storslagenheten, byggnadernas enorma dimensioner, spåren av historia och konst, kulturen som genomsyrar allt - allt detta drabbar helt enkelt turistens psyke mycket hårt.

Stadens silhuett domineras av den berömda kupolförsedda katedralen i Florens - Santa Maria del Fiore, även kallad Duomo. Så låt oss börja vår rundtur härifrån. Den här spektakulära byggnaden har blivit utnämnd till Världsarv av UNESCO. Stadens centrum domineras av en mängd olika medeltida murar och den berömda Neptunusfontänen som skapades av den välkände italienske arkitekten och skulptören Bartolomeo Ammannati.

Några andra av Florens mest populära och häpnadsväckande sevärdheter är Galleria dell'Accademia, Baptisteriet och Uffizierna. Vad som är så speciellt med dessa är att de var och en representerar ett möte med omärkliga övergångar mellan medeltida, neoklassisk, barock och modern arkitektur. Och sedan har vi de fantastiska kyrkorna Santa Croce och Santa Maria Novella, välkända för sina konstgallerier, och San Lorenzo-biblioteket, berömt för Michelangelos tidlösa kreationer.

En del av staden härrör från medeltiden och är bevarad i nästintill oförändrad form. Gatorna här kommer att leda dig till floden Arno. På andra sidan floden ligger den nya delen av staden som kallas Oltrarno. Det finns flera medeltida broar att ta sig över på, en av dem är Ponte Vecchio, den "gamla" bron.

Om du besöker Pitti-palatset kommer du att bli alldeles överväldigad av den enorma och spektakulära konstsamlingen med konst av några av medeltidens mest hyllade genier. I Baboli-trädgården kan man tillbringa en hel dag. Man kan också besöka San Miniato-kyrkan högst uppe på kullen för att få en panoramavy över hela staden.

Andra platser som är värda ett besök är bland annat Signoria-torget, Medici Riccardi-palatset, Strozzi-palatset, Riccardiana-biblioteket, Rucellai-palatset, Davanzati-palatset, Palazzo delle Assicurazioni Generali, Spini Feroni-palatset, Antinori-palatset, galleriet för modern konst, Santa Maria Novella-basilikan, San Lorenzo-basilikan, Medici-kapellet, Santa Trinita, Santa Felicita, San Gaetano, Badia Fiorentina, San Marco, Florens Charterhouse, San Miniato al Monte, och Santa Maria del Carmine och många andra.

Det finns självklart en mängd underbara hotell, restauranger och barer som alla erbjuder fantastiska måltids- och övernattningsmöjligheter.

Staden är även välkänd för sitt kök som framförallt är baserat på kötträtter. Staden är berömd för sin husmanskost. De mest omtalade rätterna är kycklingleverpaté, kallskuret kött, olika slags soppor, Chianina-biff, parmesanost och liknande.

Staden Florens har ett väldigt strukturerat transportsystem med tåglinjer, taxi och ATAF-bussar som går att hitta på och omkring stadens torg. Om du är ute efter lite äventyr och att ha det lite roligt så kan du hyra en bil och utforska staden. Motorvägen A1 är bäst eftersom den förbinder Florens med storstäder som Milano, Rom, Bologna och Neapel. Du kan också använda dig av motorvägen A11 som binder samman Florens med Pisa, Lucca och andra städer.

Det är väldigt enkelt att ta sig till Florens med tåg eller flyg från vilken plats i världen som helst. Staden har två flygplatser; Firenze Peretola-flygplatsen och den internationella flygplatsen Galileo Galilei, belägen i Pisa. Alla de största flygbolagen från Europa och resten av världen har massor av avgångar och ankomster till och från båda flygplatserna.

Florens tågstation Santa Maria Novella är den viktigaste tågstationen i staden och härifrån utgår såväl inrikes som internationella tåg. Även ett antal bussbolag har förbindelser med andra italienska och europeiska städer.

VISA FASTIGHETER TILL SALU