Toscana

Italiens förebild

Toscana har blivit symbolen för allt gott med Italien och det vilar ett magiskt sken över själva ordet. Många delar drömmen om att besöka Toscana och de som redan gjort det, återvänder garanterat. För Toscana ger mersmak. Alla hittar sin favorit bland godsakerna, oavsett om det handlar om en speciell vingård, en doftande vandringsled eller en utesevering på en soldränkt piazza.

Fortfarande finns det delar av denna rika italienska region att upptäcka. Bortom superkändisarna Florens, Chianti, Pisa och Siena finns till exempel Toscanas skärgård med öarna Gorgona, Capraia, Elba, Pianosa, Montecristo, Giglio och Giannutri. Här är vattnet turkost på ett sätt vi sällan upplever i Europa, och möjligheterna till dykning och snorkling är oändliga.

I kulisserna hittar vi också bergen. Apuanealperna ramar in den centrala kuststräckan Versilia med sin karga skönhet. Längre in i landet reser sig Monte Amiata, som med sina 1 738 meter är Toscanas högsta berg. Denna utdöda vulkan har serpentinvägar som bjuder på ett fint naturscenario och en vidsträckt utsikt över såväl Toscana, som norra Lazio och Umbrien.

Casentino är ett annat hörn av Toscanas inland, dit de stora massorna ännu inte hittat. Likt en naturlig amfiteater, omgiven av berg och genomskuren av floden Arno ligger Casentino, vars rikedom bland annat består i ett av Italiens mest vidsträckta skogsområden.

På vykort och glansiga sidor från magasin har vi matats med bilder på Toscanas vinlandskap, men faktum är att kusten, som är en av Italiens renaste, också förtjänar uppmärksamhet. Från Apuana i norr till Maremma i söder, via marinparken utanför Pisa. Här hittar vi både området Versilia, med fashionabla badorter och sandstränder av sammet och längst söderut Monte Argentario med underbara klippbad.

Så, vad väntar du på? Plocka din favorit ur godisskålen.