Umbrien

Uppstickaren Umbrien

Umbrien har börjat låta allt mer bekant för oss svenskar. För när Toscana börjar svämma över av turister och priserna skjuter i höjden, då sneglar vi österut och undrar vad som döljer sig bakom de gröna toscanska kullarna. Och faktum är, att det vackra lantbrukslandskapet fortsätter även på den umbriska sidan. Många är vi som har läst bästsäljaren Under Toscanas sol av Frances Mayes, och här i Cortona på gränsen mellan Toscana och Umbrien befinner vi oss mitt i handlingen. Att titta ned i dalen Valdichiana är att betrakta det kanske vackraste vinlandskapet i hela Italien.

Umbrien besöker man med fördel under lågsäsong. Att komma till pilgrimsorten Assisi en förmiddag i november och känna doften av vaxljus i kyrkan, med Giottos fresker som tak. Att betrakta de glittrande vattenfallen i Cascate delle Marmore på våren. Att ta båten ut på Lago Trasimeno en försommardag. Dessa är upplevelserna som gör att så många fastnar för just Umbrien.

Många av städerna i regionen har välbevarade medeltidsmiljöer och ligger som örnbon uppe på kullarna. Bland de vackarste hittar vi Spoleto, där en mycket välkänd festival för klassisk musik hålls varje sommar: Festival dei Due Mondi.

Även Perugia bjuder på en musikupplevelse av hög klass varje år i juli, då Perugia Jazz bjuder in storstjärnor i genren. I denna landsbygdsmetropol ligger också Italiens bästa språkskola för utländska studenter, samt ett stort italienskt universitet. Detta har onekligen satt en vital prägel på de medeltida gränderna och skapat ett stort utbud av nattliga nöjen.

I södra Umbrien finner vi landskap av en annan karaktär med höga berg och vidsträckta platåer. Här har äventyrsturismen fått fäste, och det finns ett stort utbud aktiviteter som trekking, forsränning, klättring och ridning.