Trentino Alto Adige

Naturens eget gym

Trentino blev italienskt först efter första världskriget, och faktum är att regionen aldrig blivit helt italiensk i själen. Kulturen är en blandning av österrikiska sydtyrolens och den italienska.

Dolomiterna, som är de sydligaste italienska alperna, är Trentinos hjärta och stolthet. De är också Europas kanske vackraste bergskedja. Spektakulära, ibland på gränsen till groteska bergsformationer reser sig knivskarpt ur rena Sound of Music miljöer med vänlig grönska, äppelodlingar och bedårande dockhusbyar. Trentino är naturens egen sportanläggning och ett paradis för den aktive resenären. Här kan man ägna sig åt allt från klättring på frusna vattenfall, snow walking, glidflygning, cykling och fiske till vindsurfing på de små alpsjöarna.

Under vintersäsongen erbjuds förstklassig skidåkning i form av högteknologiska liftar, professionellt välskötta pister och en utsikt som skär i hjärtat. De vitklädda branterna gnistrar röda i solnedgången. Konceptet Dolomiti Superski gör att man kan åka i hela det vidsträckta området, som innehåller välkända orter som Arabba, Corvara, San Cassiano och Kronplatz. Man kan utan problem åka genom fem skidområden med 200 km skidåkning och återvända till platsen där man började utan att ha åkt samma pist två gånger. De italienska sydalperna har också ett utmärkt lättillgängligt läge, med närhet till bland annat Venedig, Verona och Padova.

Julmarknaderna i Trentino är mycket välkända och en underbar upplevelse. Här kan man provsmaka lokala delikatesser och viner, samt uppleva en magisk atmosfär komponerad av ljussättning och musik i vackra historiska stadsmiljöer.

Det sägs att människokroppen mår bra av att vistas i miljöer på 1500 m ö h. Detta faktum i kombination med rikedomen på källor med mineralrika vatten gör att Trentino allt sedan romartiden har varit känt för hälsobringande behandlingar. I modern tid har detta givit upphov till ett stort utbud spahotell. En antik och ovanlig behandling som finns att få just i Trentino är ett gräsbad, där man sänks ned i ett bad av uppvärmt nyklippt gräs som har fått jäsa i tre dagar. Behandlingarna sägs hjälpa mot bland annat artros och fibromyalgi. De kända äpplena från Trentino används också flitigt i spabehandlingar.

Vackra platser i Trentino Alto Adige