Sicilien

Triangeln på andra sidan sundet

Hängbron som ska överbrygga Messinasundet och förbinda det italienska fastlandet med Sicilien kommer att bli den längsta i världen. Den dryga timman det tar med färja från Reggio di Calabria idag, minskas ned till sex minuter med bil.

Huruvida detta kommer att förändra det faktum att Sicilien på många sätt är autonomt, både kulturellt och politiskt, är svårt att säga. Den tringelformade ön på andra sidan sundet avskiljs idag av mer än bara vatten.

Sicilien omges av flera ögrupper: Eoliska öarna, Egadiska öarna och Pelagiska öarna är de största. Det finns också öar som inte hör till någon grupp, till exempel Ustica och Pantelleria.

Norr om Sicilien ligger Eoliska öarna, som även är de mest välkända. Vulkanöarna Lipari, Vulcano, Salina Alicudi, Filicudi, Panarea och Stromboli ser ut som en samling karga svarta toppar som reser sig ur havet. Öarna blir dock en mycket trevlig upplevelse på nära håll. På vulkanernas sluttningar växer oliver, kastanjer, mandel- och fikonträd. Stränderna är som svart sammet och på Vulcano kan man bada i varma källor.

Egadiska öarna ligger väster om Sicilien: Favignana, Levanzo och Marettimo är de större öarna, medan Formica och Maraone är mindre. Marettimo, som ligger längst ut från fastlandet, har en flora och fauna av stor betydelse. Många arter som är utdöda på Sicilien, lever nämligen kvar här på ön. Egadiska öarna nås med färja från staden Trapani.

Pelagiska öarna, söder om Sicilien, är av en unik karaktär på grund av sin närhet till Afrika. Ön Lampedusa, som omges av småöarna Conigli, Linosa och Lampione ligger faktiskt närmare Tunisien och Malta än Italien.

1874 öppnade det första hotellet i staden Taormina på Siciliens östkust, men redan på 1700-talet utnämnde Goethe Taormina till en bit av paradiset i sin skildring "Italian Journey".

I den här staden ovanför Naxosbukten blandas rustikt och mondänt i lagom mängder, och utsikten över såväl Etna som havet är inget annat än magnifik.
Närvaron av Etna, Europas största aktiva vulkan, är påtaglig överallt den nordöstra delen av ön. På nätterna syns de små lavaläckorna på toppen som röda sår i den svarta himlen. Det är inte ovanligt med mindre utbrott. Liksom på vulkanen Vesuvius klättrar byarna högt upp på Etnas sidor. Lavajorden är bördig och apelsiner, mandariner, citroner och olivträd frodas på Etnas rygg. Så länge vulkanen inte är för aktiv kan man åka en bra bit upp på toppen. När man kommer upp över 900 meter måste man fortsätta i jeep med guide.

På den östra sidan av ön hittar vi också den fascinerande staden Siracusa, eller Syrakusa på svenska. Staden sträcker sig likt en tunga ut i vattnet, med ön Ortigia längst ut på tungspetsen. På Ortigia ligger Siracusas gamla del som är en labyrint av smala gränder, färgglada fiskebåtar och glimtar av turkost vatten. Arkitekturmässigt tycks vi befinna oss någonstans mellan medeltiden och barocken.

På öns nordvästra sida ligger, förutom den dynamiska regionhuvudstaden Palermo, också hamnstaden och badorten Cefalù. Storleksmässigt är detta Siciliens andra turistort, men karaktären är snarare den av en typisk siciliansk småstad. Att leva gott i Cefalù är inte svårt. Efter en dag på den fina stranden äter man en god middag på en av stadens fiskrestauranger.
För den som gillar att shoppa finns flera bra butiker på via Vittorio Emanuele. Här hittar man bland annat den modellen av handgjorda sandaler som annars bara säljs på Capri och Amalfikusten.