Sardinien

Sardinien är, för att vara Medelhavets andra största ö, inte speciellt stort.

På 24 090 km2 ryms dock en mångfald som saknar motstycke. Landskapet är otroligt varierat, det sardiska språket skiljer sig från by till by och kontrasten mellan total översvämmande lyx och enkel landsbygdsmiljö, på gränsen till fattigdom, är omvälvande.

Det bästa sättet att uppleva ön är utan tvekan med bil och utan en tickande klocka. Sardiniens inland är till stor del en välbevarad hemlighet och ett underbart sätt att färdas genom bergen är med Il Trenino Verde, ett 1800-tals tåg vars slingrande räls tycks vara konstruerad för att erbjuda dagens besökare en upptäcktsfärd utanför turistområdena.

Sardinien omges av en krans av småöar. Bland dessa finns Asinara, utanför Sardiniens nordvästra kust, med ett förflutet som tycks taget ur en thriller. Ön har faktiskt kommit att kallas Isola del Diavolo, Djävulsön.
Fram till 1997 var Asinara helt stängd för utomstående besökare. Ön hade under hundratals år fungerat som en isoleringsplats. Från 1970-talet och framåt förvarades några av Italiens mest kriminella maffiamedlemmar i ett högriskfängelse på ön och under första världskriget var Asinara ett fångläger.

Numera är ön ett naturreservat, och tack vare den mångåriga isoleringen har många sällsynta djurarter överlevt, såsom den lilla albinoåsnan. Arrangerade resor utgår från Porto Torres och Stintino.

La Maddalena är namnet på en enskild ö, men också på hela öguppen utanför Sardiniens nordöstra spets, där även Caprera, Santo Stefano och Spargi ingår, samt tre småöar nära Korsika: Razzoli, Budelli och Santa Maria. Till öarna kommer man med färja från Palau, och boende finns framför allt på La Maddalena. I denna övärld hittar man paradisstränder som den närmast mytiska Spiaggia Rosa på Budelli. Den rosa sanden gör stranden helt unik. På ön Caprera, som är sparsamt befolkad, levde nationalhjälten Garibaldi sina sista år.

Gallura på norra Sardinien är utan tvekan ett av de vackraste områdena i Europa. Kusten består av rosa granit och vattnet är kristallklart och karibiskt turkost. Längs kuststräckan Costa Smeralda, och orter som Porto Cervo och Poltu Quatu semestrar europeisk jet set, amerikanska skådespelare och italienska fotbollsstjärnor. I de klippiga vikarna, med sina labyrintiska inlopp finns små hamnar där champagnen flödar och nattlivet är intensivt. Costa Smeralda kan sägas vara Italiens motsvarighet till Saint Tropez, men mycket vackrare.

I Galluras inland ska man inte missa att göra ett besök i den vackra gamla staden Tempio Pausania.

Sardiniens regionshuvudstad är genuina och trivsamma Cagliari som ligger utspridd över sju kullar vid havet på öns södra del. Hit går färjor bland annat från Civitavecchia, Palermo och Napoli.

Alghero på västkusten är nog den plats på Sardinien som vi svenskar mest känner till, tack vare charterarrangörerna. Avsaknaden av stora hotellkomplex är dock befriande, och Alghero har faktiskt fått behålla mycket av sin småstadskaraktär.