Piemonte

Vin & tryffel i gourmandens paradis

Alla borde resa till Piemonte på hösten. Det milda klimatet, de starka färgerna i naturen, det djupröda vinet och den pikanta tryffeln. Smaken av höst är som bäst här. Och valmöjligeheterna vad det gäller destination är oändliga.
Vi har Monferrato, det höglänta territorium som under flera sekler var hertigdöme. Denna minst sagt stökiga och konfliktfulla epok har satt sin prägel på området vars medeltida borgar, slott och fortifierade byar idag utgör interessanta sevärdheter. Efter en dag full av historiska upplevelser sätter man sig gärna ned på någon trevlig restaurang och njuter av utmärkta viner och färsk pasta med tunna flarn av riven tryffel. Här i Monferratoområdet ligger också Asti, vars namn för många är bekant genom det mousserande vinet som produceras här.

Men Langhiområdet är kanske det som är mest känt ur en gastronomisk synvinkel. Här produceras många av Italiens bästa kvalitetsviner. Druvor som Nebbiolo och Barolo har sitt hem här i Piemonte och kullarna täcks av vinodlingar. Langhi är också den plats där man finner flest vita tryfflar i Italien och varje år hålls en stor tryffelauktion i staden Alba.
Sjöarna i Piemonte består av stora Lago Maggiore och lilla Lago d' Orta. Den första, vars riktiga namn egentligen är il Verbano, är Italiens andra största sjö efter Garda. Den delar sig mellan Lombardiet, Piemonte och Schweiz.
Lago d' Orta ligger bland kullarna mellan Lago Maggiore och Valsesia. Redan på 1700-talet upptäckte man idyllen runt Lago d' Orta, och sedan dess har det varit ett mycket omtyckt resmål. Det isolerade läget mellan kullarna har skapat ett varmare mikroklimat än i resten av Piemonte och både plamer, oleander och cypresser samsas runt sjön. Det sägs att det här är en plats vars skönhet inspirerat både Nietzsche och Browning.

På gränsen till Schweiz ligger Ossoladalen. Detta lugna bergsområde består av en serie dalar. Anzasca, Bognanco och Vigezzo är några av dessa idyller, där oförstörd natur, autentiskt byliv och vilsamt tempo bidrar till lockelserna för besökare.
Från detta område når man även Monte Rosa. Denna gigant, vars isväggar syns ända från de låglänta trakterna når man via Macugnaga i Anzascadalen eller Valsesia. Det sägs att när man kommit en bit upp på glaciären kan man under riktigt klara dagar se hela vägen till kusten.

Sist men inte minst har vi Torino, vars namn känns mer bekant än någonsin för oss svenskar både efter OS 2006, och som Zlatans hemvist i Italien. Piemontes regionhuvudstad, sval och vacker, är också en av huvudstäderna i Italien vad det gäller gastronomi, och inte att förglömma, choklad.