Molise

På upptäcktsfärd i det bortglömda Italien

Molise är utan tvekan den mest okända regionen i Italien, och smaken av upptäcktsfärd är ljuv. Molise har bara varit en självständig region sedan 1964. Innan dess var området en del av Abruzzo.
Ungefär halva Molise är bergigt. På gränsen till Kampanien ligger Matesemassivet som vid Monte Miletto når den imponerande höjden av 2050 meter.

Att entra bergsmassivet vid Passo di Vinchiaturo är en fin upplevelse. Området är fullt av vackra små byar, raviner och bäckar.

Bland pärlorna i Mateseområdet finns pittoreska Campochiaro, Boiano och Campitello, samt det arkeologiskt interessanta Sepino. Sepino är en romersk stad som påminner en del om Pompeiji. Här finns ett både ett romerskt forum och en amfiteater.

Det finns inte bara berg i Molise. Kusten mot Adriatiska havet är kort men med flera fina badorter, där Termoli på gränsen till Puglia är den som utmärker sig mest. Här kan man njuta av finkornig sandstrand, och en borg från 1200-talet.

Den lilla staden Ururi, också på gränsen till Puglia, har en mycket intressant historia. Den grundades av albanska flyktingar på 1500-talet, och än idag är byn färgad av albanska traditioner och språk.

Sist men inte minst! Befinner man sig i Molise under sista veckan i juli får man inte missa den internationella säckpipefestivalen i Scapoli, då folkmusiker från hela världen besöker staden. I Molise har man en egen typ av säckpipa som kallas zampogne.