Marche

Sssshhh, kan du bevara den här hemligheten?

Det finns en region som vi på Italienspecialisten känner lite bättre. Marche är för oss en mycket kär vän. Fler och fler hittar hit, och det är nästan med ett stick av svartsjuka som vi pionjärer betraktar dessa entusiastiska besökare. Men glädjen att få dela med sig av ett smultronställe är givetvis större.

Marche utgör en smal remsa av Italien, inklämt mellan Toscana och Umbrien i väst och Adriatiska havet i öst. Faktum är att den här lilla regionen har begåvats med det bästa av Italien.

Inlandet är en perfekt blandning av bergigt och kulligt och längs kusten finner man ett pärlband av pittoreska badorter. Marche är också ett verkligt paradis för den som älskar god mat. Köket är lika varierat som landskapet, med fiskrätter närmare havet och bergens alla delikatesser i inlandet. Tryffel, svamp och vildsparris avnjuts med något av regionens goda viner.

Historiska sevärdheter råder det inte brist på i Marche. På vår topplista finns Raffaels födelsestad Urbino, som under renässansen var ett av Europas mest dynamiska kulturcentrum, det medeltida Fabriano - med en papperstillverkning som har 700-åriga rötter, samt vallfärdsorten Loreto.

Söder om regionshuvudstaden Ancona finner vi Monte Conero, vars bergssida melodramatiskt kastar sig ned i det turkosa vattnet. Berätta det inte för någon, men det här berget gömmer små stränder med kritvit sand och grottor i sina veck. Från piazzan i den älskvärda lilla staden Sirolo mitt på Monte Conero har kan man överblicka kusten, och riktigt klara dagar kan man se ända till Kroatien.

I södra Marche ligger Monti Sibillini, med bergstoppar på över 2000 meter och inslag av alpin flora och fauna. Här kan man åka skidor långt in på våren, och under sommaren utgör området en aldrig sinande källa av vandrindgseder och äventyrssporter.

Har du inte varit i Marche än? Då har du en vän som väntar.