Lombardiet

Sjöarnas rike

Lombardia, eller Lombardiet, är Italiens rikaste område, och med ca 9 miljoner invånare är det också landets mest tätbefolkade region. Runt Italiens ekonomiska nav, Milano, rör sig mekaniserat jordbruk, industrier och IT. Här hittar man den italienska börsen, och här produceras det mesta av italiensk media. Milano är också en av världens mest kända städer när det kommer till mode och design.
Men Lombardia börjar och slutar inte i Milano. Som besökare har man en hel värld att upptäcka bortom stadens intensiva puls.

Lago di Como, Comosjön, är ett av Italiens hetaste resmål just nu. Huspriserna har skjutit i höjden och turismen blomstrar. Flera kändisar, så som George Clooney och Michael Schumacher har köpt fastigheter vid Lago di Como. Sjön ligger som ett upp och nedvänt Y i en glaciärdal och omges av magnifika villor, slott och välfriserade trädgårdar. Vid de södra spetsarna av sjön ligger städerna Como och Lecco, som skiljs åt av Monte S. Primo och norrut når sjön nästan ända fram till den schweiziska gränsen.

Gardasjön är ett klassiskt italienskt resmål, omskrivet av författare och älskat av besökare från hela världen. Runt denna Italiens största sjö råder ett varmt och fuktigt mikroklimat som tillåter medelhavsväxter som citron- och fikonträd att frodas. Sjön omges av trevliga städer, fina villor och gröna bergssluttningar.

Lago d'Iseo har alltid legat i skuggan av grannen Lago di Garda, men denna glaciärsjö är väl värd ett besök, inte minst för den vackra pärlan Montisola, ett berg som reser sig ur sjön.
Till denna ca 500 meter höga ö, kommer man med färja från orterna vid Lago d'Iseo. På ön rör man sig med cykel eller med någon av minibussarna som cirkulerar. Här ligger pittoreska och småskaliga fiskebyar som Peschiera Maraglio och Siviano.

Italiens största naturpark, Parco dello Stelvio, delas mellan två regioner: Lombardia och Trentino. Här hittar vi de vackraste höjderna, de djupaste dalarna och byar där livet garanterat går i en helt annan takt än i regionshuvudstaden Milano.

Missa inte heller ett besök i natursköna Valtellina som tycks ha begåvats med det bästa i matväg. Från denna alpdal kommer bland annat den italienska delikatessen bresaola.