Ligurien

Den mondäna blomsterrivieran

I Ligurien hittar man ett antal Superstars bland de italienska turistattraktionerna. Blomsterrivieran är en naturlig fortsättning på franska rivieran och det mondäna glittret tar inte slut vid gränsen. Här hittar vi den vackra lilla staden Bordighera, som med sitt utmärkta läge mitt emellan Montecarlo och San Remo lockar turistmassor på gränsen till kravaller. Vi har också San Remo i egen hög person, storstilat längs strandpromenaden med ett medeltida hjärta av pittoreska kvarter.

Men redan några meter efter gränsen är det dags att trampa på bromsen. Här ligger nämligen Balzi Rossi, ett grottkompex av stort arkeologiskt intresse. De äldsta fynden i grottorna är 350.000 år gamla, och härrör från de första människorna som vistades här. Platsen utgör en av knutpunkterna för forskning om medelhavsländernas förhistoria.

Innanför Blomsterrivieran når bergen höjder av drygt 1 600 meter, och sluttningarna är beströdda av förtrollande små vykortsbyar. Här ligger Pigna. Som om någon öppnat handen och strött ut strössel över en bergstopp. Nätt och jämnt håller sig husen kvar på kanten.

Genom hela Ligurien går en vandringsled som heter Alta Via Dei Monti Liguri. Leden är ungefär 400 lång och sträcker sig från Ventimiglia vid franska gränsen till Ceparana på gränsen till Toscana. Leden är uppdelad i etapper och vill man inte vandra, kan man längs vissa sträckor i stället ta sig fram med mountainbike eller häst. Det finns utsiktspunkter längs leden där man ser ända till Korsika.

Provinshuvudstaden i Ligurien heter Genua och är Italiens största hamnstad och femte största stad. Kanske är det närheten till de välartade kustresorterna längs Blomsterrivieran som gjort att Genua dragits med ett något skamfilat rykte som ruffig hamnstad. Det är definitivt dags för en omvärdering. Vindlande, vardaglig och lågmält vacker är Genua på väg tillbaka. Just nu är staden ett av Italiens mest intressanta resmål.

Söder om Genua börjar en av Italiens vackraste och mest romantiska kuststräckor. Branta, dramatiska och vilda berg möter hela spektrat av blått och grönt. Pastellfärgade staden Portofino är först ut. Som en filmkuliss till filmen VIP där yachter, enorma segelbåtar och juvelerarbutiker hör till rekvisitan.

Då man trodde det inte kunde bli vackrare kommer man lite längre söderut till Cinque Terre. Fem antika byar i en konstant kärleksakt med havet. En gång helt isolerade från fastlandet, idag motvilligt ihopbundna av smala vägar.