Lazio

I skuggan av den eviga staden

Många missar Lazio. Kanske för att Rom ofta är målet för ett besök i regionen. Resten av Lazio ligger helt enkelt för nära.

Redan i huvudstadens omnejd har vi de intressanta Castelli Romani. Dessa fortifierade småstäder tillhörde under medeltiden olika romanska adelsfamiljer, ständigt i luven på varandra.
Vissa av dessa borgar har vanvårdats och byggts in i moderna komplex av bostadshus men många bevarar en fascinerande och sevärd miljö. Bland dessa hittar vi bland annat Velletri, Frascati, Grottaferrata, Rocca di Papa, Marino, Castel Gandolfo och Albano Laziale. Att inte förglömma är det torra och tungt doftande vita vinet som kommer från Castelli Romani. Bland etiketterna hittar vi bland annat Frascati och Velletri bianco. Det sägs också att om man vill äta den godaste maten i Rom, är det till de rustika trattoriorna i Castelli Romani man ska bege sig.

Tuscia i norra Lazio är av en annan karaktär. Det här är en suggestiv trakt där marmorbyggnaderna i Rom ersatts med hus i tuffsten. Tuscia hör till det som var Etrurien, en gång hem för det mytomspunna folkslaget etruskerna. Området var fram till tidigt 1900-tal väldigt fattigt och svårt ansatt av malaria. Idag har många romare sina sommarställen i de små gemytliga städerna runt sjöarna i Tuscia. Området är extremt varierat, från det låglänta området Maremma Laziale på gränsen till Toscana till det kulliga inlandet, berget Monte Cimino och de rena vulkansjöarna Bolsena och Vico.

Söder om Rom, på gränsen till Kampanien, ligger en av Italiens finaste och renaste kuststräckor. De svenska charterbolagen har redan upptäckt en del av badorterna, till exempel Terracina.
Här tränger sig bergen Ausoni och Aurunci sig fram på första parkett och skapar en naturskön och dramatisk kust. Gaeta, Circeo och ögruppen Isole Ponziane, med Ponza i centrum är alla av en anmärkningsvärd skönhet.

Att upptäcka med alla sinnen, i synnerhet med smaklökarna, är området Ciociara i Frosinoneprovinsen. Härifrån kommer mat som får det att tåras i ögonen på gourmanden: utmärkt ricottaost, lamm med färska ängsörter, tryffel och flodkräftor intar självklara positioner på menyn.