Kampanien

Mellan fashionabelt och pittoreskt

Om Campania vore en kvinna skulle hon vara avundsvärt vacker och samtidigt ha båda fötterna på jorden. Eller kanske skulle den här regionen kunna illustreras med flera personligheter: den temperamentsfulla Vesuvius, den gatusmarta Neapel, den väldressade Capri och den romantiska Amalfi.

Precis innanför Neapel, som är ett av Italiens mest tätbefolkade områden, slumrar Vesuvius. Byarna klättrar modigt högt upp på vulkanens sidor trots vetskapen om att ett utbrott troligtvis är att vänta förr eller senare. År 79 e. Kr. begravdes städerna Pompeji och Ercolano under lava. Idag är Pompeji ett ovärderligt och fascinerande vittnesmål från antiken.

I Campanias huvudstad Neapel, eller Napoli på italienska, strålar det bästa och sämsta i regionen samman i en intressant smältdegel. Den myllrande staden lämnar ingen likgiltig.

Fortsätter vi söderut följer Sorrentohalvön, som skiljer Napoligulfen från Salerno. Här möter vi den höga Amalfikustens dramatiska scenario. Städer som Amalfi, Positano och Ravello hänger som vackra klängväxter på branterna ovanför de turkosa vikarna. Utsikten härifrån är antagligen en av de vackrare i världen.

Lämnar vi fastlandet, förslagsvis med färja från Napoli, öppnar sig Campaniens övärld. Här glittrar Capri, den okrönta drottningen, eller åtminstone prinsessan, av italienska öar. Den ljusa högresta klippkusten är urgröpt av vågorna och i grottorna som bildats reflekteras det azurblå vattnet mot den gräddvita kalkstenen. Capri är ett av de chicare resmålen i Italien, med ett stort urval fina hotell, butiker och restauranger.

Grannen Ischia i sin tur är Italiens eget växthus. Den fertila lavajorden skapar en explosion av grönska och blommor. Citrusfrukterna älskar det varma och fuktiga klimatet och det är härifrån den välkända citronlikören Limoncello kommer. Ischia är också känt för sina varma källor som givit upphov till ett stort antal kurhotell.

Längst söderut i Campania ligger en väl bevarad hemlighet, Cilentohalvön. Detta är en landsbygd med intensivt doftande växtlighet och täta olivlundar. Den vilda kusten är vacker som få, och inlandet bjuder på svindlande naturscenarion och pittoreska byar. Cilento ligger lite i skuggan av de övriga turistmagneterna i regionen, men är man ute efter det ursprungliga Campania är det nog här man ska börja leta.