Kalabrien

Suggestiva skogar och gudomliga stränder

Större delen av Kalabrien (Calabria på italienska) täcks av Parco della Calabria. Området blev park redan 1968, och omfattar 17.000 hektar. Parken är uppdelad i tre delar. Längst norrut hittar vi Sila Grande och Sila Piccola, Calabriens högland. La Sila täcks av suggestiva, tätvuxna skogar som genomborras av ett nät av floder. Den trevliga staden Camigliatello är en av de bästa utgångspunkterna för att upptäcka La Sila såväl sommar- som vintertid.

Aspromonte är den tredje delen av Parco della Calabria, och omfattar stövelns tå. Här sluttar bergen ned mot vattnet och bildar terasser med utsikt över havet och Sicilien. I Aspromonte är vägarna brutalt kurviga och smala. Området, som till viss del är oländigt och fullt av grottor, har genom historien varit ett gömställe för la n'drangheta, som maffian kallas i Calabria.

Många tänker på turkost vatten, klippiga vikar och sammetslena stränder när de hör ordet Calabria.

I juni och september är kustresorterna i Calabria ett av Italiens verkliga paradis.

Staden Tropea rinner som en terrakottafärgad flod nedför berget och kulminerar i en bred terass vid vattnet. Mellan Tropea och Nicotera, speciellt i området runt Parghelia och Capo Vaticano ligger en serie av underbara klippiga vikar där vita stränder hägrar.