Friulien

En saltstänkt hyllning till havet och konsten

Friulien, eller Friuli Venezia Giulia som det heter på italienska, eller har 130 km kust. Det låter kanske inte så mycket, men faktum är att här hittar vi ett par av Italiens finaste stränder, 23 marinor och 15 000 båtplatser. Ett flertal segeltävlingar äger rum i regionen varje år, speciellt känd är la Barcolana i mitten av oktober då cirka 2000 båtar gör upp om titeln. Säker och lättnavigerad är kusten utanför badorterna Lignano och Grado, medan den klippiga Triestebukten med marinreserven Miramare utgör mer av en utmaning.

Lignano och ön Grado är två stjärnor på de italienska badorternas walk of fame. Välservade, rena, breda stränder med finkornig sand lockar till slöa dagar i solstolen. Perfekt för alla som gillar sol och bad, och i synnerhet för barnfamiljer, då de långgrunda stränderna, vattenparkerna och det stora utbudet av strandaktiviteter utgör ett paradis för de yngre. Lignano Sabbiadoro har mer puls än Grado och nattlivet är intensivt under sommaren. Båda städerna är kända kurorter, där behandlingar med havsvatten, sand och alger står i fokus.

Badorterna ligger i varsin ände av Grado- och Maranolagunen, som i sig utgör ett unikt naturscenario med sina kanaler och hundratal små öar.

Runt Trieste är badplatserna av en annan karaktär. Kuststräckan mellan Duino och Grignano är brant och klippig och gömmer små fina stränder som man, om man har tur, kan få vara helt ensam om.
Det sägs att Friulis regionshuvudstad Trieste är den enda staden som har en piazza med ena sidan helt öppen mot havet. Havet blir en del av staden. Närheten till Slovenien, samt det faktum att Trieste tillhörde Österrike fram till första världskriget skapar en intressant miljö där de olika kulturerna har lämnat avtryck. En smältdegel av kulturer är också staden Gorizia, på slovenska gränsen. Tillsammans med Trieste hörde Gorizia till Österrike-Ungern ända in på 1900-talet. Ursprunget gör sig påmint på flera olika sätt, inte minst genom att befolkningen talar tyska eller att gulasch är en av traktens paradrätter.

Att inte förglömma är Pordenone i inlandet, där den gamla stan är mycket välbevarad. Pordenone genomkorsas av floden Noncello, som har gjort staden till ett viktigt centrum för manufakturindustri. Vill man pröva en annorlunda typ av turism kan man idag besöka de antika bomullsfabrikerna från 1800-talet längs floden.

För den konstintresserade är ett besök i Udine nästan obligatoriskt under vistelsen i Friuli. Förutom adelns palats och villor, som innehåller stora konstskatter har Udine ett flertal konstmuseer av stor betydelse.

Galleria d'Arte Antica hittar man verk av Caravaggio, och på Galleria d'Arte Moderna finner man Modigliani och Sironi. I Passariano ett par kilometer utanför staden hittar man det nyöppnade och uppmärksammade centrumet för italiensk samtidskonst: Centro di Arte Contemporanea.