Emilia Romagna

Sagan om Ferrarin, parmaskinkan och den ändlösa stranden

Emilia Romagna är en stor region, som i sitt utfall från den ostliga adriatiska kusten nästan doppar tårna i Medelhavet. Regionen, vars utpräglat gästvänliga befolkning gör mycket av upplevelsen, bjuder på ett av Italiens bästa kök och många intressanta och särpräglade städer.

Närmast kusten hittar vi det område som kallas Romagna. Här ligger ett gäng stolta städer som med italiensk hjärtlighet älskar att driva med varandra. Ravenna, adligt och sprängfyllt med fin historia, det folkliga Forlì, Faenza med sina romerska rötter och kända keramik. Vi fortsätter med natursköna Brisighella med sina vandringsleder och små medeltida byar och Cesena, lantbruksstaden. Egentligen vet dessa pärlor att konkurrens inte behövs. Alla har de sin speciella karaktär och själ. Dessutom har de en mycket viktig tillgång gemensamt: Sangiovesedruvan, ur vilken ett utmärkt vin föds.

En del av Romagna som vi svenskar väl känner till är dess riviera. Denna kurviga kust, högt älskad och hyllad av Fellini består av ett pärlband av städer utmed Europas längsta strand. Från Cervia i norr till Cattolica i söder, via barnvänliga Rimini och fashionabla Riccione. Småskaligt och storslaget på en och samma gång. Här hittar vi Italiens bästa klubbar och extravaganta butiker, men också välbevarade gamla städer, traditionella restauranger och stillsamma gränder. Och så den ständigt närvarande stranden. Gyllengul, ren och bred.

Mitt i regionen ligger Bologna, kallad den röda, feta och lärda. Röd för dess politiska tradition, fet för den goda matens skull och lärd för sitt universitet, som är ett av de äldsta i världen. Staden fångar essensen av Emilia Romagna: gemytet, värmen och skönheten.

Längre inåt landet hittar vi Parma och Modena, hem för stjärnor på den gastronomiska himlen: parmaskinka och balsamvinäger, såväl som för en stjärna på bilhimlen: Ferrarin.

Vackra platser i Emilia Romagna