Apulien

Italiens vackraste färgpalett

Det är något ursprungligt och rent med Puglias färgnyanser. Det vita från husen, från mandelblommorna och vägarna och det blågröna från det ständigt närvarade havet. Det silvergröna från olivträden och den rödbruna jorden. Färger som fascinerar.
Puglia, eller Apulien som det kallas på svenska, är Italiens smala stilettklack och dess sydliga punkt utgör slutet på fastlandet.

Nordöstra Puglia domineras av Garganohalvön, som till större delen är naturreservat. Kusten här är klippig, men planar ut vid kustsjöarna Lesina och Varano. Just detta område på Garganohalvön, tillsammans med Umbraskogen och Tremitiöarna står under ett speciellt naturskydd. Längst ut på halvön finns flera trevliga badorter, bland annat Rodi Garganico, Peschici och Vieste. Kalkrik jord och bergig terräng gör att förhållandena för jordbruk ofördelaktiga, men oliv- och mandelträd växer i skrevor och på de platta områden som finns.

Tremitiöarna utanför Garganohalvön är Puglias egen skärgård. Sedan 1989 är vattnet runt dessa öar marinreservat, och 1995 blev de en del av Garganos nationalpark. Den största ön heter San Domino. Öns kust är perforerad av vackra grottor och vattnet är mycket rent. De mindre öarna heter San Nicola, Capraia och Pianosa. Tremitiöarna nås med färja från Termoli i Molise eller Rodi Garganico på Garganohalvön.

Landskapets karaktär förändras när man kommer till Murge, Puglias centrala del. Detta är lantbrukstrakter och den fertila jorden föder mandelträd, oliver och druvor. Det är härifrån drygt 60% av Italiens olivolja kommer. Det är också framför allt i Murge vi finner något av det kanske mest karaktäristiska för Puglia, trullihusen. Dessa konformade hus ligger strödda som små kokostoppar över landskapet och staden Alberobello domineras helt av denna speciella arkitektur. Ett annat inslag i den syditalienska arkitekturen är "le masserie". Masseriorna är från början rikemansbostäder, och har karaktären av fortifierade gårdar. Innanför murarna kan det dölja sig hela labyrinter av hus.

Sydligaste Puglia kallas Salento, och är ett paradis för den som är intresserad av sol och bad. På den här smala remsan som delar Adriatiska och Joniska havet är stranden aldrig långt borta. Kusten mot Joniska havet är rik på sandstränder, medan kusten mot Adriatiska havet är mer klippig till sin karaktär. Här hittar man bland annat pärlan Gallipoli, vars trivsamma myller av hus omges av några av Salentos vackraste stränder.